30 Mar - 1 Mai 2023 / Novi Sad

Inspirisani Francuskom

Izložba digitalnih printova umetničkih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske

Duže od jedne decenije Galerija Matice srpske i Francuski institut u Srbiji – Novi Sad obeležavaju manifestaciju Mesec frankofnije. Raznovrsnim programima i izložbama ukazano je na višedecenijske neraskidive veze francuske i srpske kulture, koje se iščitvaju kroz umetnička dela. Sagledavajući ih kroz istorijsku prizmu, ovi odnosi postaju aktuelni i danas, čime doprinose daljem jačanju veza dve kulture.

Tokom prethodne tri godine kroz saradnju Francuskog instituta u Novom Sadu i muzejskih stručnjaka Galerije snimljene su kratke video priče Inspirisani Francuskom koje govore o društveno-umetničkim prilikama i značaju koji su Pariz i Francuska imali za srpske umetnike i razvoj srpskog slikarstva. Na tim osnovama nastala je izložba digitalnih printova koja predstavlja deset najznačajnijih umetničkih dela inspirisanih Francuskom, iz kolekcije Galerije Matice srpske.

Francuska prestonica umetnosti – Pariz bio je nezaobilazni topos slikarskog sazrevanja srpskih umetnika, san koji su mnogi sanjali, a samo pojedini ostvarili. U njemu su boravili kraće ili duže, školovali se, obilazili izložbe, družili se i stvarali kako u međuratnom tako i u posleratnom periodu. Prizori francuskih pejzaža, zabave, dokolice, javnih i privatnih prostora ogledalo su njihove pariske svakodnevice. Platna umetnika poput Ljubice Cuce Sokić, Bogdana Šuputa, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Peđe Milosavljevića, Koste Hakmana i Milorada Balaća stoje kao trajna svedočanstva načina na koji su ovi “pariski gosti“ doživeli prestonicu umetnosti.

Info

Institut français de Serbie, Novi Sad

Bulevar despota Stefana 5

Otvaranje u četvrtak 30. marta u 18h