Ekoopština

Nacionalni konkurs za pitanja održivog urbanog razvoja, namenjen opštinama i gradovima

Nakon uspeha konkursa Ekoopština u Poljskoj i Bugarskoj, prvo izdanje Ekoopštine u Srbiji održano je 2022. godine. Ekoopština je konkurs u kome mogu učestvovati sve srpske opštine. Cilj je nagrađivanje primera dobre prakse na lokalnom nivou u četiri ključne oblasti održivih gradova: upravljanje vodama, upravljanje otpadom, energetska efikasnost zgrada i povezani gradovi. Takmičenje ima za cilj da objedini aktere održivog razvoja, što uključuje predstavnike vlasti na centralnom i lokalnom nivou, istraživačke centre i univerzitete, udruženja i preduzeća, oko istog projekta.

Predstavnici pobedničkih opština potom učestvuju u studijskoj poseti Francuskoj, u oblastima vezanim za njihovu nagradu. Na taj način Ekoopština postaje platforma za saradnju Francuske i Srbije.

Kategorija takmičenja pod nazivom „Zelene škole“ namenjena je svim srpskim osnovnim i srednjim školama. Cilj ove kategorije je da doprinese ekološkoj svesti i razvoju građanskog duha među mladima. Konkurs nagrađuje održive i inovativne inicijative koje su osmislili nastavnici i učenici u zaštiti životne sredine.

Više informacija i najnovije vesti potražite na našoj veb stranici i na našem LinkedIn profilu