4 mar - 18 mar 2019 / Niš

Izložba slika Aleksandre Mirić: (NE)Sputano

Izložba slika niške umetnice i arhitekte-konzervatora, dr Aleksandre Mirić, biće predstavljena od 4. do 18. marta 2019. godine u Paviljonu u Niškoj tvrđavi, u okviru manifestacije Frankofoni dani.

Aleksandrin opus (NE)Sputano nastao je u procesu istraživanja pozitivnog i negativnog prostora. Pozadina svakog rada je slika sama za sebe, ekspresivna i nesputana idejom o krajnjem rezultatu. Ona je refleksija intimnog života, vatrometa emocija, snova i boja. Lice slike nastaje u obrnutom procesu, pažljivim promišljanjem onog što jesmo u odnosu na ono što predstavljamo javnosti. Formu slike grade površine ekstrahovane od pozadine. Pozadina je sputana na način na koji sputavamo društveno neprihvatljiva ponašanja i reakcije. U konačnom zbiru, pozitivan i negativan prostor njenih radova se prepliću, utiču jedan na drugog i koegzistiraju u estetski zaokruženoj celini.

Aleksandra Mirić

Dr Aleksandra Mirić, arhitekta-konzervator. Valorizaciju graditeljskog nasleđa izučavala je na Univerzitetu u Provansi. Doktorat iz arhitekture stekla je na Univerzitetu u Nišu, doktorat iz arheologije na Univerzitetu Lion 2. Njena disertacija proglašena je od strane Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije IAUS za najbolju odbranjenu u školskoj 2015/16. godine, a Institut za istraživanje antičke arhitekture IRAA iz Francuske je izabrao za pridruženog istraživača. Kao ambasador Asocijacije evropskih gradova kulture AVEC za Jugoistočnu Evropu i samostalni istraživač (naučni saradnik), posvećena je proučavanju, prezentaciji i promociji svetske kulturne baštine i lokalnih tradicija. Internacionalna komora mladih JCI joj je u 2017. dodelila prvu nagradu za izvanredne doprinose razvoju kulture.

Samostalnim izložbama predstavila se u Ćupriji (2018), Nišu (2010, 2015, 2018), Parizu (2017) i Skoplju (2017), učestvovala u više desetina grupnih izložbi i međunarodnih likovnih kolonija. Njene se slike nalaze u privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inostranstvu. Na jedinom likovnom konkursu posvećenom nadrealizmu u Srbiji, „Matiću u čast“, koji organizuje Muzej Horreum Margi iz Ćuprije, njena slika „Sveci što marširaju“ nagrađena je 2017. godine prvom nagradom.

Info

Paviljon u Niškoj tvrđavi, Galerija savremene likovne umetnosti Niš

Otvaranje izložbe: 4. mart u 19h

https://www.gslunis.org/