17 okt - 18 okt 2017 / Beograd

Srbija i Francuska u Velikom ratu

Bilateralni naučni skup u organizaciji Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), uz podršku Francuske državne fondacije za obeležavanje Velikog rata i Francuskog instituta u Srbiji, pod upravom dr Vojislava Pavlovića, direktora Balkanološkog instituta.

Utorak 17. i sreda 18. oktobar 2017
Beograd, SANU, Knez Mihailova 35

Učesnici iz Francuske: istoričari Fransoa Koše, Frederik Gelton, Reno Dorijak, Maks Šiavon, Žan-Noel Grandom.

Istoričari i zainteresovani zaljubljenici u istoriju moći će da prate uvodni deo naučnog skupa (uz simultani prevod na francuski i srpski jezik) u utorak 17. oktobra od 9h30 do 12h30, uz prijavu (adresa balkinst@bi.sanu.ac.rs). Skup će započeti odavanjem počasti Dušanu Batakoviću, istoričaru, bivšem ambasadoru Srbije u Francuskoj, bivšem direktoru Balkanološkog instituta, koji nas je prerano napustio u junu 2017. godine.

Balkanološki institut će tokom 2018. godine objaviti zbornik radova sa ovog skupa.

Program skupa (pdf)

Utorak 17. oktobar – 18h
Beograd, Francuski institut, Knez Mihailova 31

Ratna susretanja. Uporedna gledišta Francuza i Srba tokom Velikog rata.

Dijalog istoričara Frederika Geltona (Pariz, Istorijski departman vojske Francuske) i Vojislava Pavlovića (Beograd, Balkanološki institut)

Sudbine Francuske i Srbije zbližile su se tokom Prvog svetskog rata, u solunskim rovovima, tokom oslobađanja Srbije 1918, ali i u Francuskoj koju je u vreme rata preplavio talas solidarnosti prema srpskoj braći, koji je učinio da se podnesu teškoće rata, a i da brojne francuske škole i porodice prihvate na stotine srpskih đaka. Jedan vek posle, ovo vojno i civilno bratstvo nastavlja da prožima zajedničku istoriju naše dve zemlje. Ovaj dijalog, kao i debata koja će slediti, omogućiće svima, a posebno najmlađima, da otkriju ili da se podsete ključnih momenata jedne zajedničke istorije, da istraže mitsku bliskost koje se iz nje rodila.

Ulaz slobodan. Simultani prevod na francuski i srpski jezik.

Info

Utorak 17. i sreda 18. oktobar 2017
Beograd, SANU, Knez Mihailova 35

Utorak 17. oktobar – 18h
Beograd, Francuski institut, Knez Mihailova 31