8 mar 2018 - 15h-19h / Beograd

Svaka žena ima pravo na život bez nasilja

Jednakost žena i muškaraca: jednom za sva vremena

Nasilje nad ženama je najrasprostranjenije kršenje ljudskih prava u svetu, mada nije prepoznato ni priznato kao takvo. Ova vrsta nasilja ukorenjena je u društvenim strukturama i pogađa sve žene bez obzira na njihove godine, nacionalnu pripadnost, veroispovest… Odnosi se na fizičko i psihičko nasilje ali i na nepoštovanje ljudskih prava, ograničavanje mogućnosti ili nepoštovanje prava na slobodu govora.

Na ovogodišnji Međunarodni dan žena, 8. marta, žene iz Francuske i Srbije, razmeniće svoja gledišta i pokušaće da daju svoj doprinos u rešavanju problema nasilja nad ženama.

Na ovom događaju, koji će otvoriti njegova ekselencija Frederik Mondolini, ambasador Francuske u Srbiji, razmatraće se razne teme. Tanja Ignatović, članica Udruženja samostalnih žena, govoriće o nasilju u porodici. Ivana Radović, koordinatorka Programa prevencije i edukacije nevladine organizacije Astra, predstaviće način kako da se borimo protiv trgovine ženama. Klemans Žoz, pravnica Evropskog udruženja za borbu protiv nasilja nad ženama kao i Jelena Čeriman, naučnica u Institutu za Filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, govoriće o uznemiravanju na radnom mestu. Anais Burde, govoriće o uličnom nasilju. Nikola Bizel, predstavnik delegacije Evropske unije, predstaviće evropske standarde u ovoj oblasti.

Događaj je otvoren je za širu publiku i medije, i održaće se na francuskom i srpskom jeziku sa simultanim prevodom. Program u izradi

Info

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Knez Mihailova 31