4 dec - 5 dec 2017 / Beograd

Svetski dan borbe protiv SIDE

Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji zalažu se za borbu protiv diskriminacija prema osobama obolelim od HIV-a u Srbiji

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv SIDE, ambasada Francuske u Srbiji, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Srbije i Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, 4. i  5. decembra 2017. godine organizuje dvodnevne aktivnosti u cilju bolje informisanosti javnosti i prevencije HIV-a i SIDE, kao i borbe protiv diskriminacija čije su žrtve osobe pogođene virusom i time, in fine, doprinosi izradi strategije o tom pitanju u Srbiji. Ovim povodom, ambasada Francuske u Srbiji ugostiće dvojicu stručnjaka za ovu tematiku iz Francuske :

  • Dr François Bourdillon je generalni direktor „Santé publique France”, Nacionalne agencije za javno zdravlje Francuske. Po zvanju doktor javnog zdravlja, pre toga je bio načelnik odeljenja u bolnici Pitié-Salpêtrière i šef departmana za biostatistike, za javno zdravlje i za informisanje u zdravstvu. Radio je na usklađivanju Sporazuma o javnom zdravlju i Sporazuma o prevenciji, koji su objavljeni u izdavačkoj kući Flammarion. Bio je predsednik Francuskog udruženja za javno zdravlje, predsednik Komisije za prevenciju u Visokom savetu za javno zdravlje, zamenik predsednika nacionalnog saveta za sidu i zamenik predsednika „Lekara bez granica”.
  • Gospodin Aurelien Beaucamp je od 2015. godine predsednik francuskog udruženja „AIDES”. Ovo udruženje je jedno od najvećih francuskih udruženja za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa, osnovano je već 1984. godine, a od 1990. godine je prepoznato kao institucija od javnog značaja. Udruženje se bavi aktivnostima na polju informisanja, prevencije, podrške i mobilizacije prema osobama obolelim od HIV-a i hepatitisa. Udruženje je prisutno u više od 70 gradova u Francuskoj (76 centara za okupljanje). Čine ga volonteri (oko 900 osoba) i zaposleno osoblje (oko 450 osoba). Godišnji budžet udruženja AIDES u 2016. godini  iznosio je 42,8 miliona evra, od čega je 50% sredstava dolazilo iz privatnih izvora, a 50% su bile državne subvencije Generalne direkcije za zdravlje, regionalnih zdravstvenih agencija i Zdravstvenog osiguranja.

U ponedeljak 4. decembra u prostorijama Francuskog instituta u Beogradu od 19:00 biće organizovana i javna debata otvorena za medije, o aktuelnostima vezanim za prevenciju HIV-a u Srbiji i u Francuskoj, u prisustvu Dr Bourdillon („Santé publique France”)  gdina Beaucamp (iz udruženja „AIDES”, jednog predstavnika Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut” i uz učešće Dr Mile Paunić, epidemiologa i specijaliste za prevenciju HIV-a

Obezbeđen simultani prevod na francuski i na srpski jezik.

Info

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Knez Mihailova 31

Ponedeljak 4. decembar u 19h