29 maj 2019 - 20h / Novi Sad

Veče francuskog panka u Novom Sadu

Muzički novinari i hroničari su dugo zapostavljali francuski punk-rock. Međutim, svako ko je malo dublje zašao u muzičke underground vode, zna da je u pitanju mnogo više od još jedne egzotične punk scene. 

Štaviše, u Parizu se tokom 70-ih godina prošlog veka punk-rock eksplozija događala istovremeno kada i u Njujorku i Londonu. Na istoj nije manjkalo kvalitetnih bendova, kreativnih pojedinaca i kolektiva, pobunjene omladine, a definitivno se može pohvaliti i pojavama karakterističnim isključivo za tamošnje punk krugove.

Kreativni pioniri francuskog punka Metal Urbain, haotični delikventi Camera Silens, besni i klasno-svesni Berurier Noir, multietnički hitmejkeri Mano Negra, samo su neki od bendova koji su izvršili jak uticaj na omladinu u Francuskoj tokom 70-ih i 80-ih, inspirišući i naredne generacije zahvaljujući kojima plamen punka u zemlji Galskih petlova neprestano gori do današnjih dana.

Uz predstavljanje francuske punk scene iz svih njenih perioda, veče ćemo nastaviti uz slušaonicu bendova koji su činili njenu okosnicu, od 1977, preko 80-ih i 90-ih, pa sve do grupa bitnih za dešavanja nakon ulaska u novi milenijum.

Za razgovor i izbor muzike zadužen je Miljan Bosančić aka DJ Mige, voditelj kultne radijske emisije Ljudi iz podzemlja.

Info

Francuski institut u Srbiji, Novi Sad

Nikole Pašića 33

Na srpskom, bez prevoda.
Ulaz besplatan.