27 nov 2019 - 18h / Beograd

Ambasada Francuske u Beogradu – Jedno jedinstveno umetničko delo

Da bi se svrstala među najlepše i dobila pažnju koju zaslužuje, Ambasada Francuske u Beogradu morala je da sačeka rehabilitaciju Ar Dekoa, dugo omalovažavanog od strane jedne avangarde koja je „ispijala krv“ mnogim umetničkim pokretima. Ar Deko je sporo sticao slavu i priznanje. Pa ipak, iz bliske saradnje između jednog „zvaničnog“ arhitekte, Rože-Anrija Ekspera, i jednog „klasičnog“ vajara, Karla Sarabezola, niklo je remek-delo ove umetnosti retko uporedivo sa bilo čime što je opstalo na svetu: „totalno“ umetničko delo, jedno i jedinstveno. (Pierre Rosenberg).

Avantura izgradnje počela je dvadesetih godina XX veka, od traženja zemljišta, preko dobijanja kredita, do teškog zadatka izbora arhitekte i nerazdvojnog saradnika….

Bilo je potrebno 13 godina napora da bi se podiglo zdanje kakvo postoji i danas. Poslanstvo ostaje svedok onih vremena u kojima su francusko-srpski odnosi, oslonjeni na nasleđe Velikog rata, odražavali svu složenost političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa u Evropi između dva rata.

Emanuel Breon, istaknuti francuski istoričar umetnosti, govoriće nam o arhitekturi i dekoru Ambasade Francuske u Beogradu. On je danas glavni kustos za Baštinu i šef odseka za slikarstvo u Muzeju spomenika Francuske (Site za arhitekturu i nasleđe u Parizu).

Dr Stanislav Sretenović, istoričar, naučni savetnik u Institutu za Savremenu istoriju Srbije, govoriće o istorijskim okolnostima pod kojima je osmišljeno i građeno velelepno zdanje.

Na francuskom i srpskom. Simultani prevod. Ulaz slobodan.

Info

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Knez Mihailova 31

Sreda, 27. novembar 2019. u 18 sati