3 jul - 13 jul 2018 / Beograd

Arheološki lokalitet Caričin grad 1978-2018

Francusko-srpska istraživanja na arheološkom lokalitetu Caričin grad – Justiniana Prima 1978-2018.

Francusko-srpska arheološka istraživanja na lokalitetu Caričin grad, koja traju već 40 godina, svedoče o veoma plodnoj saradnji između francuskih i srpskih arheologa. Zahvaljujući ovom izuzetnom partnerstvu, koje je započelo 1978. godine, ovaj lokalitet sa velikom sigurnošću odgovara vizantijskom gradu Justiniana Prima, koji je podigao car Justinijan (527-565.) sa željom da ovekoveči mesto svog rođenja, ali i potrebom da se unutrašnjost balkanskih provincija osnaži podizanjem novog duhovnog i  upravnog središta.

Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove Republike Francuske kao i Ministarstvo kulture Republike Srbije pružaju finansijsku podršku ovom arheološkom istraživanju koje zajedničkim snagama sprovode Arheološki institut Srpske akademije nauka i umetnosti i Istraživački centar Arhimed Univerziteta u Strazburu, uz podršku Francuske arheološke škole u Rimu.

U čast ove dugogodišnje saradnje, Arheološki institut Srpske akademije nauka i umetnosti u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, organizuje izložbu koja prati glavne etape zajedničkog iskopavanja na lokalitetu Caričin grad, kao i rezultate istraživanja, kako bi se šira javnost bolje upoznala sa ovim uzbudljivim arheološkim nalazištem na jugu Srbije.

Info

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Knez Mihailova 31

Od 3. do 13. jula 2018.
Otvaranje izložbe 3. jula u 18.00
Na francuskom i srpskom, ulaz slobodan