27 sep - 14 okt 2017 / Srbija

Le Tour de Sax i Belgrade SAXperience

Le Tour de Sax je muzički program Francuskog instituta u Srbiji i banke Société Générale Srbija u organizaciji  festivala Belgrade SAXperience

Belgrade SAXperience je pre četiri godine osnovao saksofonista Milan Savić, koji je ujedno i umetnički direktor festivala.

Nakon samo tri izdanja festivala, ovaj festival se nametnuo kao vrhunska manifestacija kvalitetom svojih programa, staževima za mlade srpske saksofoniste, kao i svojim dečjim orkestrima koji kruže Beogradom za vreme trajanja festivala.

Najbolji zvuci saksofona na taj način odzvanjaju na sve strane, dotičući veliki broj slušalaca!

Godine 2016, na inicijativu Francuskog instituta u Srbiji, a u okviru Francuske muzičke jeseni, podržane od strane Société Générale Srbija, festival je obuhvatio pet gradova na severu i jugu Srbije i poklonio publici Novog Pazara, Leskovca, Kraljeva, Sombora i Subotice koncerte Batista Erbena i Nikole Arsenjievića sa kvartetom Luke Ignjatovića, Ukijem Ovaskainenom i samim Milanom Savićem.

Entuzijastični odjeci ubedili su Francuski institut i Société Générale Srbija da prošire svoje partnerstvo sa ovim fantastičnim festivalom i da u 2017. godini prirede ovaj svojevrsni muzički praznik u deset gradova u Srbiji i Beogradu. Gradovi koji će ugostiti Le Tour de Sax suGornji Milanovac, Kraljevo, Leskovac, Niš, Novi Pazar, Novi Sad, Pirot, Sombor, Subotica,  Vršac.

Program francuskih koncerata na festivalu Belgrade SAXperience:

BEOGRAD:

4. oktobar u 20.00, Dom omladine
Zvanično otvaranje festivala
Igo Aftuš i kvartet Uglješe Novakovića

7. oktobar u 20.00, Dom omladine
Od klasike do moderne
Vensan David i Uki Ovaskainen (klavir)

LE TOUR DE SAX :

Igo Afetuš, u pratnji kvarteta Uglješe Novakovića (džez saksofon)

27.09 – Novi Pazar, Dom omladine
28.09 – Kraljevo, Narodno pozorište
29.09 – Gornji Milanovac, Kulturni centar
2.10 – Pirot, Dom kulture
3.10 – Leskovac, Kulturni centar

Igo Aftuš je mladi multiinstrumentalista (soprano alto tenor i bariton sax, pikolo flauta) koji obećava.

Svoju muzičku karijeru započinje sviranjem saksofona u sedmoj godini, uči klasični saksofon kod Vensana Davida i džez saksofon kod Silvena Befa, potom u konzervatorijumu CRR u Parizu sa Žan-Šarl Rišarom i konačno u konzervatorijumu CNSM u Parizu. Sa samo dvadeset jednom godinom on već poseduje muzičku zrelost, koju je stekao svirajući sa zvučnim imenima.

Pored toga što je priznati solista i improvizator, on je i odličan sideman, a to je nešto što posebno voli. Kao iskusni prateći muzičar, svirao je u brojnim big bendovima kao što su HIDDEN STONE bigband KRUSE, HD big bend Rona Mece, Duke Orchestra Lorana Minjara i Big bend Fransoaa Lodea, ali i u manjim formatima, kao što su FRAPADINGOSI Minina Greja.

Njega ističu virtuoznost, koju je izgradio učeći klasični saksofon sa Vensanom Davidom ali i njegova ljubav prema raznim muzičkim stilovima. Njegova ljubav prema muzici ne zaustavlja se na džezu – on svira i šansonu, pop muziku, klasiku, funk, soul, ska ali i rege, ili čak elektronsku muziku (house, deep house, minimalist).

Vensan David u pratnji pijaniste Ukija Ovaskainena (klasični saksofon)

10.10 – Subotica, Gradska većnica
11.10 – Sombor, Muzička škola Petar Konjović
12.10 – Novi Sad, Gradska kuća, MONS (u duetu sa Nikolom Arsenijevićem)

Muzika Vensana Davida ispunjena je gurmanlukom, lakoćom i strašću, uz majstrosko vladanjem instrumentom. On je predstavnik čitave generacije muzičara koja svoje sviranje stalno upotpunjuje novim tehnikama. Tokom svojih studija je osvojio tri prestižne međunarodne nagrade. Radi se o ostvarenom i kompletnom umetniku. On je autor brojnih dela poput “Diijaloga duple senke” po delu Pjera Buleza , “Treća runda” po delu Bruna Mantovanija i “Osnova XIII” po delu Martina Matalona.

Svira kao solista sa brojnim nacionalnim orkestrima na sve četiri strane sveta. Kao kompozitor i dirigent učestvuje u sačinjavanju repertoara za svoj instrument. Takođe je aktivan u domenu improvizovane muzike, kroz rad sa raznim muzičarima. Godine 2012. osniva džez kvartet „Fireworks“ za koji komponuje muziku. Vensan David daje brojne master klasove širom sveta. On je priznati pedagog kome je veoma stalo da prenosi svoje iskustvo i strast prema muzici. Veoma je naklonjen otvorenosti u muzici i promoviše radoznalost i zahtevnost, što su osnovni motori njegovog podučavanja na versjaskom Konzervatorijumu.

Nikola Arsenijević (klasični saksofon)

12.10 – Novi Sad, Gradska kuća, Trg slobode 1, MONS (u duetu sa Vensanom Davidom)
13.10 – Vršac, Muzička škola Josif Marinković (u duetu sa Fransoaz Bife-Arsenijević na klaviru)
14.10 – Niš, Sala simfonijskog orkestra

Nikola Arsenijević je jedan od najnadarenijih saksofonista svoje generacije. Diplomirao je na Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu 2016. godine i poslednjih nekoliko godina svira savremenu muziku, originalne repertoare za saksofon, tradicionalnu muziku i pozorišnu muziku.

Laureat je brojnih međunarodnih takmičenja kao što su Gap (Francuska) 2008, Nova Gorica (Slovenija) i Circolo Cameristico Piemontese (Italija) 2011, dobio je Gran pri Akademije Flen (Francuska) 2012, Andorra Sax Fest (Andora) 2015,  kao i prestižne nagrade na konkursu Adolphe Sax Dinanu 2014. godine (Belgija). Nikola Arsenijević redovno nastupa u Francuskoj (Muzej Žakmar-Andre, Cortot, Théâtre du Châtelet…) kao i po čitavoj Evropi (Holandija, Škotska, Slovenija, Italija, Srbija, Crna Gora) gde održava i brojne master klasove.

Član je nekoliko muzičkih ansambala kamerne muzike, kao što su Quatuor Laloy, Saxback Ensemble,  Kosmopolitevitch Orkestar i Ensemble Octopus. Nikola Arsenijević je paralelno posvećen i savremenoj muzici; sarađuje sa mladim kompozitorima IRCAMa i CNSMDPa, sa kojima stvara dela poput spektakla Četiri tela u potrazi za autorom koji je nastao 2014. godine u Parizu.

Info

27.09 – Novi Pazar, Dom omladine
28.09 – Kraljevo, Narodno pozorište
29.09 – Gornji Milanovac, Kulturni centar
02.10 – Pirot, Kulturni centar
03.10 – Leskovac, Kulturni centar
10.10 – Subotica, Gradska većnica
11.10 – Sombor, Muzička škola Petar Konjović
12.10 – Novi Sad, Gradska kuća, MONS
13.10 – Vršac, Muzička škola Josif Marinković
14.10 – Niš, Sala simfonijskog orkestra