13 dec - 8 feb 2017 / Beograd

Čarobni izlozi – Prostor sanjanja

Za ovo osmo po redu već tradicionalnih Čarobnih izloga Francuskog instituta i banke Crédit Agricole Srbija, pozivamo vas na maštovito putovanje kroz naše izloge koji će zablistati zahvaljujući delima dvoje francusko-korejskih umetnika: Min Jisok i Taegon Kim, čiji kreativni projekti spajaju prirodu, putovanja, maštu i snove, jednom rečju, sve što podrazumevaju novogodišnji praznici. Ove godine projekat vodi francusko-srpska kustoskinja Julia Rajačić.

Projekat je ostvaren uz podršku Credit Agricole Srbija i Ambasade Republike Koreje u Srbiji.

Svojim instalacijama koje povezuju predmete, slike, zvuk i svetlost, Min Jisok poziva publiku da podeli trenutke koji na prvi pogled nisu dovoljno očiti. Njeni omiljeni materijali nisu opipljivi (voda, vazduh, mirisi) i vode nas u istraživanje nestalnih momenata. Njeno delo nam nudi mogućnost da razmišljamo o snovima i fantastici koji inače čine deo naših života.

Dizajner Taegon Kim svoje emocije izražava svetlosnim instalacijama. Služi se optičkim nitima i led sijalicama kako bi stvorio misteriozne objekte najčešće zasnovane na odevnim predmetima. Namera umetnika je da posmatrača navede da zamisli da se „pretvaramo u osobe koje volimo“.

Julija Rajačić je francusko srpska kustoskinja koja se posebno zanima za pitanja identiteta. Priređuje multikulturalne izložbe i time želi da podstakne razmenu mišljenja između publike i umetnika kako bi priredila kolektivni umetnički izazov.

Tokom svog boravka u Beogradu, umetnici će voditi nekoliko radionica i susresti se sa studentima Fakulteta likovnih i primenjenih umetnosti.

Info

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Knez Mihailova 31

Od 13. decembra 2016. do 8. februara 2017.
Otvaranje izložbe: 13. decembar – 19h