30 apr 2022 / Novi Sad

Écoute / Expansion (cirkuski performans)

Cirkuski performans Écoute / Expansion (prev. Slušanje / Ekspanzija), autorke i koreografkinje Kitsou Dubois, pogledajte 30. aprila u sali NIS-a u dva termina: od 17.30 do 19 časova i od 20.30 do 22 časa. Ovaj nesvakidašnji događaj će biti realizovan u okviru programske celine Zastave budućnosti programskog luka Budućnost Evrope, Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022.

Kitsou Dubois razvija svemire nalik na snove, rekreirajući na zemlji dimenziju „prostor – vreme“ doživljenu tokom paraboličkih letova. Parabolički letovi su eksperimenti nastali sa Svemirskom opservatorijom CNES-a (Francuskog nacionalnog centra za svemirske studije), u avionu koji proizvodi parabole na nebu i omogućava da se dožive stvarne situacije bestežinskog stanja za ljudsko telo.

Njen rad između naučnog istraživanja i izvođačke umetnosti motivisan je željom da sa javnošću podeli nove senzacije koje doživljava u bestežinskom stanju.

Dvojica akrobata, jedan na zemlji, a drugi na kineskom stubu, opremljeni su senzorima povezanim sa interaktivnim uređajem u realnom vremenu. Sa kompozitorom, video dizajnerom i dva tehničara, koreograf će spojiti zvuk, video i svetlo komponovane u realnom vremenu; na taj način stvarajući intermedijalni univerzum. Ovaj univerzum će ukrstiti njegovo koreografsko pisanje i zgusnuti tela i prostor scene.

Kitsou Dubois i njen tim takođe eksperimentišu sa novim načinom prenošenja dela javnosti, direktno dovodeći u pitanje empatiju između izvođača i gledalaca. Nakon predstave publika će imati priliku da razgovara sa autorkom performansa.

Za više informacija : https://kalendar.novisad2022.rs/events/ecoute-expansion

Info

NIS zgrada

NIS zgrada Narodnog fronta 12, Novi Sad