1 jan - 31 dec 2021 / Online

Ekspresion balkanik – novi načini obrazovanja i izražavanja kroz sliku i medije

Kroz program „Ekspresion balkanik“ (Balkanski izrazi) Francuska promoviše nove načine obrazovanja i izražavanja kroz sliku i medije.

Mediji u zemljama zapadnog Balkana, koje često karakteriše nedostatak finansijske i političke nezavisnosti, i dalje nude malo sadržaja i formata koji su zaista prilagođeni potrebama mladih. Poput mnogih drugih, i ovaj region podložan je širenju lažnih vesti i logici instrumentalizacije mišljenja na društvenim mrežama.

Da bi podržao glas mladih, program Ekspresion balkanik identifikuje nekoliko poluga: osvešćivanje u odnosu na sliku i poruku koju ona nosi, razvijanje kritičkog mišljenja mladih u odnosu na medije, podsticanje i jačanje digitalne produktivnosti, podrška audiovizuelnom stvaralaštvu …

Ovaj program je prevashodno usmeren ka budućnosti i promoviše, putem digitalnih medija, slobodno izražavanje mladih – a posebno mladih žena – balkanskog regiona.

Dva projekta su u toku:

  • regionalna platforma za medijsko obrazovanje dostupna je on-line i uskoro će biti organizovane radionice za mlade od 15 do 19 godina. Za više informacija pogledajte članak niže „Medijsko obrazovanje
  • konkurs za najbolje veb-serije, veb-dokumentarce, kratke filmove ili youtube kanale je u toku, do 18. januara 2021. Ukoliko ste studentsko udruženje, nastavnik, ili predstavnik neke ustanove i želite da se uključite, bilo kao organizator ili kao učesnik, pogledajte članak niže „Konkurs za nove forme izražavanja

Za sve dodatne informacije kontaktirajte:
catherine.faudry@institutfrancais.org.rs et mai.ext@cfi.fr

Medijsko obrazovanje: TALMIL,
regionalna  višejezična platforma za obrazovanje u oblasti medija sada je dostupna svima

Slika je sveprisutna u savremenom svetu, a informacije, koje do nas dolaze sa mnoštva medija i društvenih mreža, nije nimalo lako proveriti, niti svrstati. Zbog toga je neophodno razviti metode raspoznavanja i ograničavanja lažnih vesti i govora mržnje, kako bi se očuvalo  kritičko mišljenje i izbeglo ideološko zatvaranje.

Platforma TALMIL nudi interaktivne obuke i pedagoške materijale na francuskom, engleskom, srpskom / hrvatskom / bosanskom / crnogorskom, albanskom i makedonskom jeziku. TALMIL je skraćenica od “Teach and learn about media and information literacy”.

Ukoliko ste nastavnik i radite sa mladima od 15 do 19 godina
Ukoliko ste srednjoškolac, student ili roditelj i želeli biste da pohađate obuku
Kliknite ovde da biste pristupili platformi

Konkurs za nove forme izražavanja : veb-serije, veb-dokumentarci, kratki filmovi, youtube kanali

Imate neki audiovizuelni projekat kroz koji dolazi do izražaja kreativnost mladih, studenata ili audiovizuelnih profesionalaca sa prostora zapadnog Balkana? Prijavite se na Ekspresion balkanik i zatražite finansijsku podršku za produkciju digitalnih sadržaja namenjenih novoj generaciji u regionu!

Kliknite ovde da biste pristupili konkursu

Info

Februar 2020 – februar 2022