5 dec - 8 dec 2019 / Beograd

Festival nauke 2019

Trinaest godina nakon osnivanja, Festival nauke prevazišao je svoje skromne početke: najveći je naučni festival u jugoistočnoj Evropi, dok je na lokalnom nivou najpopularniji i najvažniji godišnji naučni događaj. Prošle godine je zabeležio 35 000 poseta za četiri dana i ugostio 58 naučnih i obrazovnih institucija, okupljajući više od 550 naučnih demonstratora.

Francuski institut u Srbiji i Festival nauke sarađuju već više od deset godina. Plod ovogodišnje saradnje je sledeći program:

Razotkrivena fizika

5. i  6. decembar 11.00,  7. i 8. decembar 11.30
Bina u hali 5, jedan naučni šou program dnevno;

Može li se čaša razbiti glasom? Da li su oblaci sačinjeni od vodene pare? Kroz jednostavne ali spektakularne eksperimente, primenjujući fizičke, hemijske, matematičke ili biološke fenomene, Paul Boniface će sa vama testirati neke naučne mitove o kojima ste često slušali, ali koje ste retko imali prilike da vidite sopstvenim očima.

Doktor fizičkih nauka, glumac i reditelj brojnih pozorišnih predstava, Pol je odlučio da spoji svoje dve najveće strasti i postane naučni medijator 2014. godine. Od tada radi u udruženju TRACES, kao odgovorni za medijaciju pariskog naučnog centra: Centar za nauku Pierre-Gilles de Gennes; predstavio se na brojnim štandovima, ali i radionicama i naučnim šouima u mnogim školama, kao i na naučnim festivalima i manifestacijama sa trupom Atomes Crochus.

Kabina sumnje

Od 5. do 8. decembra, od 10 do 19 časova
Štand 3 u hali 3

Uz pomoć lokalnih naučnih komunikatora, Théo Caroff će publici predstaviti niz naučnih eksperimenata. Na njegovom štandu biće pravi bazar, kombinujući različite naučne oblasti – fiziku, hemiju, matematiku, pa čak i biologiju, on će sa posetiocima festivala razotkriti skrivene lance zakona nauke i fizike prisutne u našim životima. Predstaviće im niz naučnih eksperimenata i ogleda zbog kojih će oni dovesti u pitanje sva svoja znanja i testirati svoju intuiciju.

Théo Caroff je francuski student fizičkog, hemijskog i biološkog inženjerstva. Veoma ga interesuju nauka o materijalima i naučna komunikacija. Počeo je da se bavi naučnim radom i komunikacijom još kao student, dok je sticao univerzitetsku diplomu iz iste oblasti. Od 2018. godine radi sa francuskim udruženjem TRACES.

Karavan za klimu

Od 5. do 8. decembra, od 10 do 19 časova
Hala 3

Francuski institut zajedno sa Ambasadorima održivog razvoja i životne sredine predstavlja drugi po redu Karavan za klimu. Kako proizvesti struju? Kako funkcioniše bioelektrana? Dođite da se zabavite i uz naše makete otkrijete sve ovo!

Info

Beogradski sajam (hala 3, 3A i 5)

Bulevar vojvode Mišića 14

Od 5. do 8. decembra 2019.
https://festivalnauke.org