20 sep - 2 okt 2022 / Beograd

Festival Cirkobalkana

Savremeni cirkus

Deseto izdanje festivala Cirkobalkana čiji je Francuski institut u Srbiji partner od prvog izdanja ugostiće dve francuske predstave, radionice i susrete na temu savremenog cirkusa za opštu publiku, stručnjake i umetnike. Festival, koji će biti održan u okviru festivala BITEF, podržava regionalni program Teatroskop Francuskog instituta.

Petak 23. septembar u 20.00
Bakeke Fabricija Roselija

Obukavši crni mantil i slamnati šešir, mucavi, ošamućeni muškarac počinje da manevriše kantama poput radnika koji obavlja rutinske zadatke. Ali operacija se nikada ne završava kako je planirano; kante postaju predmet igre i izuma, otvarajući vrata snolikog sveta apsurda. Bakéké na havajskom znači kanta.

Trejler

Predstava je deo programa Francuskog instituta Circus (must) SEE 2022.

Nedelja 25. Septembar u 12.00
Bestijarij Žan Mordo

Poput voditelja tradicionalnog cirkusa sa životinjama, akrobata Hišam Šerif (Hichem Chérif) otelovljuje životinje koje žive u njemu. Bez maski, on menja svoju ljudsku prirodu i postaje četvoronožac, ptica, primat. „Bestiarij“ je savremeni prikaz tradicionalnog cirkusa gde pojedinac koji se pokazue publici nije ni nakaza ni prvak u kategorijama ekstravagantnih disciplina, već je član ljudske menažerije koji liči na nas. Izvor iznenađenja i čuđenja, „Bestiaire” je predstava koja želi da podstakne one najmlađe da se intenzivno igraju, da razmišljaju izvan utabanih staza, da se usude da pređu barijere konvencija…

Trejler

Predstava je podržana od strane Francuskog instituta u Parizu kroz program La Collection i deo je programa Francuskog instituta Circus (must) SEE 2022.

Subota 1. oktobar u 19.00
Duel
 – Cirkusfera (Srbija), Cirkorama (Hrvatska), Un loup pour l’homme (Francuske)

Četiri akrobate suočavaju se sa ishodom susreta. Ponekad igraju jedan protiv drugog, ponekad igraju zajedno. Izbori zahtevaju žrtvovanje njihove časti. Oni streme ka ciljevima i prihvataju poraz. Ponovo, kao bezbroj puta do sada, pogled je uprt u tebe. U tvojoj glavi odzvanja misao: koji će sada biti rezultat izazova? Posmatraj. Predvidi. Reaguj. Nebrojeno puta, iznova i iznova, ali svaki put drugačije. Kroz izazov uviđaš istinu i ponovo upoznaješ sebe. Misli te vode van okvira prisutnosti i dovode do nestajanja smisla. Još jednom, snažnom voljom zidaš kule u oblacima, i još jednom, one se urušavaju ispred tebe. I onda ponovo, kao bezbroj puta do sada, ti si pogleda uprtog u sebe.

Predstava je deo programa Francuskog instituta Circus (must) SEE 2022.

Sreda 21 – ponedeljak 26. septembar od 17.00 do 19.00

Radionice letećeg trapeza organizovane u saradnji sa cirkuskom školom Turbul’ iz Francuske.
Predavači: Ludovic da Costa et Jean Coppi.

Radionice su namenjene svim uzrastima, od 8 do 102 godine.

Prijave na mail: cirkobalkana10@gmail.com
Opširnije

Info

Silosi Beograd

Luka Beograd

Festival: 20. septembar -2. oktobar 2022.