28 jul - 1 sep 2021 / Novi Sad

Francuski letnji bioskop u Svilari

Od 28. jula do 01. septembra 2021.

U saradnji sa kulturnom stanicom Svilara i Fondacijom Novi Sad – evropska prestonica kulture,pozivamo vas na projekcije francuskih filmova koje će se, od 28. jula do 1. septembra 2021. održavati svake srede od 21 časova. Na repertoaru će biti premijerni i reprizni francuski filmovi novije produkcije. U skladu sa zdravstvenom situacijom, sve projekcije će se odvijati na otvorenom, uz strogo poštovanje propisanih mera zaštite i distanciranja.

Filmovi na repertoaru:

Sreda 28/07 u 21.00

« Damjen želi da promeni svet »

FR, komedija, 2019, 1h41min

Režija; Gzavije de Šudan

Uloge: Frank Gastambide, Melisa Sezen

Damjen je odrastao u predgrađu Pariza, njegova majka je bila vatrena aktivistkinja za ljudska prava. Dvadeset godina kasnije, dok se šetao gradom, sudario se sa dečakom po imenu Bazad. Dečko beži jer on i njegova majka ilegalno borave u Francuskoj i boje se da će biti proterani. Damjen dolazi do odličnog rešenja : reći će vlastima da je on Bazadov otac. Međutim, o njegovom podvigu se pročulo i sve majke sa neregulisanim statusom žele to isto. Uz pomoć sestre, advokatice, i prijatelja, Damjen pokreće udruženje muškaraca koji su spremni da priznaju decu ilegalnih imigranata i možda prekrše zakon iz solidarnosti.


Sreda 04/08 u 21.00

« Good luck Algeria! »

FR, komedija, 2016, 1h30min

Režija; Farid Bentumi

Uloge: Sami Buažila, Kjara Mastrojani

Sam i Stefan, dva prijatelja iz detinjstva, uspešno proizvode vrhunske skije, sve dok im jednog dana posao posao ne bude ugrožen. Da bi spasili svoju fabriku, upuštaju se u smeo poduhvat: kvalifikuju Sama da učestvuje na zimskim Olimpijskim igrama kao predstavnik Alžira, zemlje njegovog oca. Pored sportskog podviga, ovaj neverovatni izazov nateraće Sama da se ponovo poveže sa svojim korenima.


Sreda 11/08 u 21.00

« Ogromna »

FR, komedija, 2020, 1h41min

Rezija; Sofi Leturner

Uloge: Marina Fois, Žonatan Koen

U svojoj 40. godini, Frederik izneneada shvata da želi da postane otac. Njegova devojka Kler nikada nije želela dete,  i oko toga su se ranije već bili složili. Međutim, Frederik čini neoprostivo i Kler ostaje trudna a da toga nije ni svesna. Sve dok ne počne da biva ogromna…


Sreda 18/08 u 21.00

« Notr Dam »

FR, komedija, 2019, 1h28min

Rezija; Valeri Donzeli

Uloge: Valeri Donzeli, Pjer Deladonšan

Mod Krejon je rodom iz oblasti Vogeza ali živi dugo u Parizu. Arhitekta i majka dvoje dece, posle jednog nesporazuma pobeđuje na konkursu koji je raspisala opština grada Pariza za preuređenje platoa ispred katedrale Notr Dam. Između te nove odgovornosti, zatim ljubavi iz mladosti koja se ponovo pojavljuje u njenom životu, kao i  oca njene dece kojeg ne uspeva potpuno da napusti, Kler će proživeti pravu oluju u svom životu. Oluju kojoj će morati da se suprotstavi kako bi se afirmisali i oslobodila.


Sreda 25/08 u 21.00

« Play »

FR, komedija, 2020, 1h48min

Rezija; Antoni Marsijano

Uloge: Maks Boublil, Alis Isaz

Maks je 1993. imao 13 godina kada je na poklon dobio svoju prvu kameru. Narednih 25 godina neće prestati da snima. Svoje prijatelje, svoje ljubavi, uspehe, neuspehe….Od 90-ih do 2010-ih, zabeležio je objektivom svoje kamere portret čitave jedne generacije.

Info

Kulturna stanica Svilara

Đorđa Rajkovića 6b , 21000 Novi Sad