3 sep - 16 sep 2019 / Beograd

Gabrijel Mije i istraživanja stare srpske arhitekture

Pre tačno jednog stoleća pariska izdavačka kuća de Boccard objavila je bogato ilustrovanu studiju srpske srednjovekovne arhitekture naslova L’ancien art serbe. Les églises proizišlu iz pera znamenitog francuskog vizantologa i velikog prijatenja srpskog naroda Gabriel Millet (1867-1953). U ovoj, po mnogo čemu pionirskoj studiji, Mije je izneo podelu srpske srednjovekovne arhitekture na tri dominantne stilske grupe ili kako ih on naziva škole, rašku, srpsko-vizantijsku i moravsku, koja je i danas aktuelna u nauci. Ta je knjiga bila plod terenskih istraživanja srpskih srednjovekovnih spomenika koje je njen autor izveo 1906. godine. Nakon Velikog rata, a u želji da dopuni knjigu o arhitekturi i preredi jednu veliku studiju o srpskom srednjovekovnom slikarstvu Gabrijel Mije je u pratnji svoje supruge Sophie Millet (1868-1942), još četiri puta istraživao srpske spomenike (1924, 1927, 1934. i 1935. godine).

Izložba posvećena Gabrijelu Mijeu koju organizuje SANU ima za cilj da pokaže, valorizuje i kontekstualizije značaj koji su imala i još uvek imaju istraživanja srpske srednjovekovne arhitekture Gabrijela Mijea, kao i njihov uticaj na naučnike iz domaće sredine. Zahvaljujući istraživanjima izvedenim u pariskim i beogradskim arhivama rekonstrisana su Mijeova naučna putovanja po Srbiji, Kosovi i Metohiji, Makedoniji i Crnoj Gori i pokazani su njihovi rezultati. Pažnja je posvećena i radu njegove supruge, darovite slikarke Sofije, koja je je za potrebe naučnog rada svog muža izvodila crteže i akvarele arhitekture i živopisa. Poseban segment izložbe odnosi se na Mijeove đake i saradnike, među kojima su bili arhitekte Kosta J. Jovanović, Milan Zloković, Đorđe Tabaković te Đurđe Bošković i Aleksandar Deroko kao i istoričari umetnosti Mirjana Đorović-Ljubinković i Radivoje Ljubinković.

Na izložbi će, između ostalih, biti prikazan deo bogate Mijeove zaostavštine, pre svega snimci srpskih spomenika koji se čuvaju u Photothèque Gabriel Millet, Collection chrétienne et byzantine na École pratique des hautes études u Parizu kao i oni koji se nalaze u legatu Đurđa Boškovića u Arheološkom institutu SANU.

Kustos izložbe: Dubravka Preradović, docteur en histoire de l’art, ancienne élève de l’École pratique des hautes études

Info

Galerija nauke i tehnike SANU

od 3. do 16. septembra 2019.