Program mobilnosti ERASMUS +

Program mobilnosti Erasmus +: dobra mogućnost za saradnju između Francuske i Srbije

U okviru evropskog programa Erasmus +, studenti, predavači i administrativno osoblje mogu da ostvare mobilnost u inostranstvu na nekom od partnerskih univerziteta.

Od 2015. godine, Srbija, prvi put, ima mogućnost da kao partnerska zemlja učestvuje u programu mobilnosti Erasmus + ključne aktivnosti 1 « Credit mobility in higher education », koji posebno ima za cilj da ojača već postojeću saradnju između visokoškolskih ustanova. Francuski partner treba da podnese projekat u okviru svoje nacionalne agencije Erasmus + u Francuskoj.

Ovaj program omogućava mobilnost studenata (svih nivoa studija bez stručnih praksi, u trajanju od 3 do 12 meseci) kao i nastavnog i administrativnog osoblja (u trajanju od 2 dana do najviše 6 nedelja). Projekat može da traje od 18 meseci do 2 godine. Ovaj program omogućava da se pokriju troškovi boravka i putovanja.

U 2016. godini, u okviru ovog evropskog programa sprovedeno je 18 sporazuma o mobilnosti Erasmus+ između srpskih i francuskih univerziteta. Ova partnerstva podržaće više od 70 studentskih mobilnosti iz Srbije u Francusku (na osnovnim, Master i doktorskim studijama) i više od 30 mobilnosti predavača u brojnim oblastima poput (filozofije, ekonomije, hemije, istorije itd.). Kroz ovaj program finansiraće se i petnaestak studentskih i više od 20 mobilnosti predavača iz Francuske u Srbiju.

U 2015. godini, potpisano je i 18 sporazuma o mobilnosti Erasmus + između srpskih i francuskih univerziteta u okviru ovog programa. Prve bilateralne mobilnosti počele su, u velikoj meri, da se sprovode od septembra 2016.

Za dodatne informacije o programu
Agencija Erasmus + u Francuskoj
Fondacija – Tempus Erasmus+ u Srbiji