Uvodnik

Školska i univerzitetska godina je završena i mnogi učenici, srednjoškolci, studenti mogu da odahnu nakon napornog rada.

Pre letnje pauze, koja će obuhvatiti nekoliko nedelja u julu i avgustu, Francuski institut u Beogradu, Nišu i Novom Sadu poziva vas da gustirate početak leta: u partnerstvu sa Belefom, pozivamo vas da budete učesnici Happy Manif koja će se odvijati u parkovima Beograda. U našoj galeriji u Beogradu postavljena je izložba Behind the selfie – dodjite da otkrijete pozadinu, ponekad isuviše narcisoidnog, sveta selfija.

Pre nego što sednete u neku baštu na piće, ispratite Francuski filmski karavan, koji će ovog leta obići nekoliko gradova Srbije. A ukoliko ste u Nišu, ne propustite festival urbanih kultura Dođi na Amfi!

I budite tokom čitavog leta povezani sa francuskom i frankofonom štampom, kao i sa aktuelnostima iz sveta knjige i stripa, zahvaljujući našoj digitalnoj medijateci, Culturethèque, koju možete da ponesete sa sobom na odmor…ili da je koristite kod kuće, ukoliko treba da radite čitavog leta !

Last but not least – imaćete priliku da već od septembra 2019. upoznate novu direkciju Francuskog instituta u Beogradu, jer leto je i doba odlazaka i profesionalnih promena…

Ovo je moje poslednje obraćanje vama, nakon četvorogodišnjeg boravka u Srbiji, koji mi je doneo ispunjenje na profesionalnom i ljudskom planu. Bile su to godine ispunjene brojnim aktivnostima i susretima i budite uvereni da ću, kada za nekoliko nedelja budem isplovio ka Francuskoj, poneti sa sobom sve lepe susrete, očekivane i neočekivane, sa ljudima širom Srbije.

Srećno svima i do skorog viđenja!

Žan-Batist Kizen,
direktor