3 okt - 31 okt 2018 / Pirot, Prokuplje, Leskovac, Niš, Knjaževac

Naša istorija, naša sećanja

Putujuća izložba posvećena sećanju na oslobađanje Srbije u jesen 1918. i sećanje na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu.

Protekao je jedan vek otkada je proboj Solunskog fronta omogućio savezničkim trupama Istočne armije,  napredovanje ka Dunavu i Jadranu, kao i oslobađanje Srbije, teško stradale u ratu.

Osećanja koja bude besede o oslobađanju Srbije od strane Istočne armije, sa francuskim i srpskim trupama u prvim redovima, ostaju u srcu zajedničkog sećanja, koje čuvaju mnogi srpski gradovi.

I nakon sto godina, mnogo je srpskih porodica koje neguju uspomenu na one koji su se borili za slobodu, na frontu ili u pozadini. Brojne su priče koje svedoče o posebnoj solidarnosti francuskih i srpskih civila i vojnika u to ratno doba.

Ova izložba vraća nas u te istorijske dane i donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francukog instituta u Srbiji i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije. Svedočanstva su prikupljana od marta do juna 1918. i biće predstavljena na društvenim mrežama Francuskog instituta. Mnoga od njih uvrštena su u ovu izložbu.

Izložbu je realizovao Francuski institut u Srbiji, uz podršku Mission du centenaire (Pariz) i Schneider Electric Srbija, u saradnji sa gradskim upravama, arhivima i muzejima gradova Beograd, Kladovo, Knjaževac, Leskovac, Negotin, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje, Zaječar i stručnim saradnicima: dr Stanislav Sretenović, istoričar, (savetnik i autor istorijskih tekstova za izložbu) i dr Aleksandra Mirić, arhitekta-konzervator (savetnica za projekat prikupljanja i priređivanja svedočanstava građana).

Izložba će u oktobru 2018. biti predstavljena u pet gradova Srbije:

Info

Pirot, (3-6. oktobar) | otvaranje 3. oktobra u 13h, Galerija Čedomir Krstić, Srpskih vladara 77

Prokuplje, (7-10. oktobar) | otvaranje 8. oktobra u 12 sati , Galerija Boža Ilić, Jug Bogdanova 51

Leskovac, (12-19. oktobar) |  otvaranje 12. oktobra u 19h00, Narodni muzej, Stojana Ljubića 2

Niš, (20-24. oktobar) | otvaranje 20. oktobra, Oficirski dom u 12 sati, Orlovića Pavla 28

Knjaževac, (26-30 oktobar) | otvaranje 26. oktobra u 12 sati, Zavičajni muzej, Karađorđeva 15

U Beogradu, izložba će biti predstavljena od 1. do 17. novembra 2018.