28 jan 2021 - 9h / Online

Noć ideja u Srbiji

Bliski – nova solidarnost u Srbiji, Francuskoj i Evropi
Debate, misli bez granica, urbane šetnje, performansi…

Noć ideja je internacionalni projekat Francuskih insituta širom sveta. Šesto izdanje, u 2021. godini posvećeno je bliskosti među ljudima, pitanjima ličnih i kolektivnih odnosa prema svetu i suživotu u savremenom  društvu. Danas nam je više nego ikada potrebna nova solidarnost i ravnoteža u pokušaju izgradnje zajedničkog života. To je izazov oko koga će se u Noći ideja voditi dijalozi i debate između učesnika, na svim kontinentima i u svim vremenskim zonama.

Tokom 24 sata, Noć ideja biće poseban trenutak našig prekograničnih zbližavanja i razmena saznanja i ideja.

Na internacionalnoj sceni, u Noći ideja učestvuju:
Hartmut Rosa, Patti Smith, Jim Jarmush, Ludmila Oulitskaïa, Barbara Cassin, Luciana de Mello, Johnnie Toe, Ailton Krenak, Djaïli Amadou Amal, Thomas Pesquet, i mnogi drugi…

Pratite internacionalni program uživo na: https://www.lanuitdesidees.com/la-nuit-en-live/

9h00 : Početak internacionalne Noći ideja
9h15 : Direktno iz Jene i Pariza, razgovor sa filozofom Hartmut Rosa, počasnim gostom Noći ideja

Na sceni u Srbiji, u Noći ideja učestvuju :
Žan-Luj Falkoni, An Niva, Ljubinka Milinčić, Lisijen Grije, Florian Herber, Žan Ruso, Milica Todorović, Lana Nikolić i mnogi drugi…

Pratite program u Srbiji na: https://us02web.zoom.us/j/84629636376
(Da biste imali simultani prevod neophodno je da instalirate najnoviju verziju Zooma)

NOĆ IDEJA U SRBIJI

14h30 – direktno
Uvodna reč: Žan-Luj Falkoni, ambassador Francuske u Srbiji
Učestvuju : Bertran Mije, ataše za saradnju, Katrin Fodri, ataše za kulturu, Frank Idinga, ataše za saradnju u nastavi francuskog – Francuski institut u Srbiji

15h00 – direktno
Afera Drajfus, odjeci do naših dana
Predavač Lisijen Grije, istoričar

Afera Drajfus je snažno uticala na francusko društvo 1894, kada je  prerasla u republikansku borbu protiv nepravde i antisemitizma. Danas u Francuskoj, kao i drugde u svetu, postoji svest da bolje razumevanje ove afere može omogućiti dešifrovanje određenih situacija u savremenom svetu.

Afera Drajfus je od 1894. godine duboko obeležila francusko društvo i postala špijunska afera koja predstavlja medijski i politički skandal koji je trajno podelio Francuze. Izazvala je ekstremne reakcije velikog dela stanovništva, naročito po pitanju prihvatanja osnovnih vrednosti Republike, ali i nastanak antisemitizma i njegove dalje mutacije.

Posledice oslobađanja nepravedno osuđenog oficira bile su kratkoročne, srednjoročne i dugoročne u francuskom društvu, ali i u drugim delovima sveta. Šta je tačno „Afera Drajfus”? Ko su akteri koji su od hapšenja jednog kapetana napravili ne smo aferu, već „Aferu stoleća” ? Kako objasniti ogromne posledice koje je imala ? Analiza elemenata ove epizode u izgradnji Treće Republike može nam pomoći da bolje razumemo poreklo brojnih situacija sa kojima se i danas susrećemo.

Na francuskom, simultani prevod na srpski, preko ZOOM-a

 

16h15 – prikaz
Ovekovečiti Burdijea

U okviru događaja „Noć ideja“ i nakon održane konferencije „Horizonti angažmana: Ovekovečiti Burdijea“ (22. i 23. decembra 2020), Zona Zarić i Ivica Mladenović (Institut za filozofiju i društvenu teoriju) govore nam o značaju dela Pjera Burdijea u današnjem svetu. Zona Zarić (na srpskom) nam govori o njegovom angažmanu, dok nam Ivica Mladenović (na francuskom) daje svoje lično viđenje i svedoči o uticaju ovog slavnog francuskog sociologa na njegov život.

Povodom obeležavnja devedesete godišnjice od rođenja najcitiranijeg francuskog i svetskog sociologa, Pijera Burdijea (1930-2002), Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa Centrom za napredne studije Sveučilišta u Rijeci, École Normale Supérieure iz Pariza i Francuskim institutom u Srbiji, organizovao je  dvodnevnu konferenciju pod nazivom: „Horizonti angažmana: Ovekovečiti Burdijea“ putem Zooma 22. i 23. decembra 2020. Konferencija je okupila veliki broj učesnika među kojima i francuske istraživače iz renomiranih institucija: Mark Krepon (École Normale Supérieure), Žizel Sapiro (CNRS, EHESS), Frederik Lebaron (ENS Paris-Saclay), Frank Pupo (CNRS) i Filip Golub (AUP).

Pogledajte delove konferencije:

Na francuskom i srpskom
Partner: Institut za filozofiju i društvenu teoriju

16h30 – direktno
We All Play The SameGame

Industrijom video igara, jednom od najdinamičnijih u svetu,kao i u Srbiji, dominiraju muškarci. Žene predstavljaju samo 14% profesionalaca, u proseku, u evropskom sektoru. Međutim i u ovom sektoru sve više žena uključuje se i bori protiv „bratske kulture“.

Mnoge kompanije prevazilaze krize identiteta da bi stvorile ravnopravnije okruženje u svojim radnim prostorima, dajući bolje i značajnije mesto ženama i LGBTQ manjinama. Ove promene su posledica većih pokreta poput pokreta #metoo, u filmskoj industriji.

U Srbiji je situacija začuđujuće bolja! Prema statistikama Serbian games association (SGA), industrija video igara u Srbiji zapošljava 30% žena, što je jedna od najviših stopa u Evropi! Sa ove tačke gledišta i u smislu kreativnosti, Srbija bi mogla da bude primer Zapadu, kao i Istoku.

Četiri žene izvanrednih karijera – jedna Francuskinja i tri Srpkinje – razgovaraće o svojim uspesima u borbi za ravnopravno uključivanje žena, koje vodi stvaranju još uzbudljivijih video igara.

Učestvuju: Žan Ruso (Spiders Games), Milica Todorović (Women in Games / Ubisoft Belgrade), Marija Ilić (Two Desperados), Kristina Janković (SGA)

Na engleskom.
Partner – Serbian Games Association

 

17h45 – prikaz
Internet je za sve?! Nasilje, mizoginija, seksizam i mogući otpori

Povodom  svetskog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa feminističkim kulturnim centrom BeFem, organizujovao je debatu kojom je započela kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Tom prilikom vođen je razgovor sa aktivistkinjama iz Francuske i Srbije, koje se bave različitim aspektima odnosa digitalnog sveta i feminizma. Pozicija žena i represije koje doživljavaju u realnom prostoru, prenose se i u online sferu. Zato je potrebno stvoriti nove digitalne feminističke prakse, kako u edukativne svrhe, tako i radi stvaranja bezbednih prostora za žene. To je put koji vodi ka ukidanju stereotipa i povećanju učešća žena u kreiranju medijsko-digitalnih sadržaja…

Učestvuju: Žozian Žue, sociološkinja, Margo Kolet, aktivistkinja, Tanja Ignjatović, psihologinja, Lana Nikolić,  novinarka i aktivistkinja, Jelena Višnjić, direktorka BeFem-a

Na francuskom i srpskom.
Partner: BeFem

18h00 – direktno
Putinov kontinent?
francusko-srpski razgovor o Rusiji, povodom objavljivanja knjige An Niva

Nemoguće je, kad se pomene Rusija, izbeći stereotipnu poplavu izjašnjavanja za Putina i protiv njega. Kažem iskreno: daleko je od mene ideja da dam konačan odgovor na pitanje Šta je Putinu u glavi?, kao i da tvrdim kako Putin predstavlja dobro ili zlo za svoju zemlju – ni u kom slučaju ne postavljam se kao sudija – radije želim da slušam ono suštinsko, što će reći šta Rusi imaju da kažu o tome i da pokažu kako je, ovako ili onako, taj čovek pratio njihove živote u poslednjih sedamnaest godina.

Ne zauzimajući strane i bez stereotipnog viđenja, želela bih da pokažem pažljivu i dobronamernu znatiželju dok budem predstavljala previranja jednog društva koje je ponovo ponosno na sebe.

Ovako piše An Niva u knjizi Putinov kontinent, koju je nedavno objavila Akademska knjiga, u prevodu Olje Petronić.

An Niva je francuska književnica i novinarka – reporter. Priznata je specijalistkinja za Rusiju, gde je živela deset godina (do 2005). Autorka je, knjiga: Chienne de guerre, 2005. (Kuja rata), za koju je dobila nagradu „Albert-Londr“; Lendemains de guerre en Afghanistan et en Irak, 2004. (Sutrašnjice ratova u Avganistanu i Iraku); Islamistes. Comment ils nous voient, 2006. (Islamisti. Kako nas oni vide); Par les monts et les plaines d’Asie centrale, 2006. (Po brdima i dolinama srednje Azije); Bagdad zone rouge (Bagdad crvena zona); La République juive de Staline, 2013. (Staljinova Jevrejska republika); Dans quelle France on vit?, 2019. (U kojoj Francuskoj živimo?).

Učestvuju: An Niva (pisac, novinar), Ljubinka Milinčić (novinar), Florian Herber (istoričar).

Na francuskom i srpskom – simultani prevod preko ZOOM-a
Partner: Akademska knjiga

19h40 – prikaz
Rendevu u Evropskoj uniji

Durée : 20 min.

Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji predložili su srpskom i francuskom ogranku Evropskog pokreta da pokrenu ciklus onlajn sastanaka o nekim od glavnih evropskih tema, kako bi došlo di zbližavanja intelektualaca i pripadnika akademske zajednice obe  zemlje, i   da bi se bolje razumeli izazovi , sa kojima se suočavaju građani država kandidata u procesu evropskih integracija, kao što je Srbija, ali  i izazovi proširenja Evropske unije za građane Francuske – države koja je učestvovala u stvaranju EU.

Zvezdana Kovač radila je više od 20 godina na rukovodećim mestima u neprofitnom sektoru i u medijima na Zapadnom Balkanu, pre nego što se pridružila Evropskom pokretu u Srbiji, kao generalni sekretar. Prethodno je radila kao novinar i bila je na rukovodećim položajima u raznim TV stanicama u regionu. Diplomirala je srpskohrvatsku i jugoslovensku književnost. Njen maternji jezik je srpskohrvatski, tečno govori engleski i grčki.

Učestvuju : Zvezdana Kovač, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji i Bertrand Millet, ataše za saradnju pri Francuskoj ambasadi u Srbiji.

Na engleskom
Partner : Evropski pokret u Srbiji

20h00 – prikaz
Uticaj pandemije na rodno zasnovano nasilje

Kriza izazvana pandemijom i fenomeni samoizolacije i ograničavanja kretanja izazvali su povećanje nasilja nad ženama, u Francuskoj i u Srbiji. Francuska ambasada je podržala udruženje Novosadska ženska inicijativa u realizaciji studije o uticaju krize na nasilje nad ženama u Srbiji tokom policijskog časa. U ovom snimku prikazujemo neke od elemenata ovog istraživanja. Francuski institut u Srbiji stavlja u centar svojih aktivnosti odbranu prava na jednakost žena i muškaraca. Težimo da se poveća vidljivost žena u programaciji naših događanja, ali i da podržimo aktere civilnog društva, akademskih i umetničkih zajednica, koji se bave ovim pitanjem.

Učestvuju : Milana Berić i Bojana Trivunović, koordinatorke programa u udruženju Novosadska ženska inicijativa.

Na francuskom i srpskom
Partner:  Novosadska ženska inicijativa

20h30 – kraj direktnog uključenja iz Srbije

Program uživo na internacionalnoj sceni nastavlja se do 9 sati ujutro, 29. januara. Pratite Live program na : https://www.lanuitdesidees.com/la-nuit-en-live/

Info

Četvrtak 28. januar, 9h00 – petak 29. januar 2021 – 9h00 

Na internacionalnoj sceni, u Noći ideja učestvuju:
Hartmut Rosa, Patti Smith, Jim Jarmush, Ludmila Oulitskaïa, Barbara Cassin, Luciana de Mello, Johnnie Toe, Ailton Krenak, Djaïli Amadou Amal, Thomas Pesquet, i mnogi drugi…

Pratite internacionalni program uživo na: https://www.lanuitdesidees.com/la-nuit-en-live/

Na sceni u Srbiji, u Noći ideja učestvuju :
Žan-Luj Falkoni, An Niva, Ljubinka Milinčić, Florian Herber, Žan Ruso, Milica Todorović, Lana Nikolić i mnogi drugi…

Pratite program u Srbiji na: https://us02web.zoom.us/j/84629636376
(Da biste imali simultani prevod neophodno je da instalirate najnoviju verziju Zooma)