14 Avg - 17 sep 2017 / Novi Sad

Outings project

U Novom Sadu ćemo ugostiti francuskog umetnika i sineastu Žilijena De Kazabjanku sa njegovom participativnom street art instalacijom Outings project

Žilijen de Kazabjanka obilazi svet kako bi iz muzeja izbavljao najlepše likove koji žive u umetničkim delima. Iznenadni susret sa slikom starom vekovima prikazanom u savremenom gradskom kontekstu navodi na razmišljanje i poziva u muzeje.

Priča o Outings projektu počinje 2014. godine kada se Žilijen de Kazabjanka prvi put susreo sa portretom gđice Rivijer na jednoj Engrovoj slici postavljenoj u jednom ćošku u pariskom Luvru. „Bila je lepa. Delovala je izgubljeno i nesrećno okružena ostalim velikim slikama. U meni se probudio prinčevski poriv: želeo sam da je probudim i oslobodim rama i muzeja“. Od tog prvog kolaža, Žilijen de Kazabjanka nastavlja svoju misiju i oslobađa na stotine slika širom svetom.

Žilijen de Kazabjanka čvrsto veruje u participativnost u stvaralačkom procesu i zbog toga organizuje radionice u brojnim gradovima kako bi ohrabrio građane da se bolje upoznaju sa kolekcijama svojih muzeja.

Dvadesetak učesnika različitog uzrasta posetiće Galeriju Matice srpske u Novom Sadu sa umetnikom, sa kojim će napraviti izbor dela koja će krasiti zidove njihovog grada.

Dela će biti fotografisana, potom štampana prema posebnoj proceduri. Zatim će biti postavljena po beogradskim ulicama 12. i 13. jula i u Novom Sadu od 14. do 18. avgusta.

Na vama je da ih pronađete!

Od 14. avgusta do 17. septembra 
Novi Sad, Galerija Matice srpske, trg Galerija 1

Izložba Outings predstavlja neka od najlepših ostvarenja  Žilijena de Kazabjanke u okviru njegovog projekta Outings u celom svetu. Izložbu ćete moći da posetite u Galeriji Matice srpske do 17. septembra.

Projekat je ostvaren uz podršku Francuskog instituta u Parizu, grada Novog SadaGalerije Matice srpske.
Pogledajte video Julien de Casabianca

Info

Galerija Matice srpske

trg Galerija 1