27 feb - 28 feb 2018 / Beograd

Preobražaji inteligencije, Katrin Malabu

Istaknuta francuska filozofkinja poziva nas da u slici vlastitog mozga pronađemo obrise jednog drugačijeg sveta. 

Kako da pojmimo naš mozak? Možemo li reći da je to organ kao i svaki drugi, ili je naprotiv složena arhitektura koju ne možemo posmatrati isključivo sa biološkog stanovišta? Šta je inteligencija? Zašto je to mesto konflikata između biološke i simboličke strane života? Da li je ona svodljiva na skup cerebralnih mogućnosti?

Od pojave veštačke inteligencije i prvih kompjutera tragamo za novom definicijom. Mogu li se uporediti svojstva mozga i svojstva mašine? Može li se zamisliti sintetički mozak i veštački život? Može li se napraviti spoj života i mašine?

Katrin Malabu je profesor filozofije pri Centru za modernu i savremenu filozofiju Univerziteta Kingston u Londonu i profesor na Univerzitetu u Irvinu, Kalifornija. Predaje kao gostujući profesor na mnogim svetskim univerzitetima.

Fakultet za medije i komunikacije objavio je prevode njenih knjiga: Šta da radimo sa našim mozgom, (Beograd, 2017, preveo Srđa Janković) i Preobražaj inteligencije (Beograd, 2018, preveli Srđa Janković i Suzana Bojović). Multimedijalni institut objavio je prevod na hrvatski knjige Ontologija nezgode (Zagreb, 2016, preveo Marko Gregorić)

Utorak, 27/2/2018 – 18h
Beograd, Fakultet za medije i komunikacije, Karađorđeva 65

Predavanje: A Philosophical Questioning of Artificial Intelligence
(na engleskom, bez prevoda)

Sreda, 28/2/2018 – 18h
Beograd, Francuski institut, Knez Mihailova 31

Razgovor: Preobražaji inteligencije
Učestvuju: Katrin Malabu, Jovan Čekić, filozof, Srđa Janković, prevodilac i lekar, Ante Jerić, filozof, Petar Milat, filozof
(na francuskom i srpskom, simultani prevod)

Organizatori turneje u Srbiji i Hrvatskoj: Fakultet za medije i komunikacije Beograd i Multimedijalni institut Zagreb, u saradnji sa Francuskim institutima u Srbiji i Hrvatskoj.

Info

Utorak, 27/2/2018 – 18h
Beograd, Fakultet za medije i komunikacije, Karađorđeva 65

Sreda, 28/2/2018 – 18h
Beograd, Francuski institut, Knez Mihailova 31