7 mar 2024 - 18h30 / Beograd

Senzacionalizam i tabloidi: srpsko-francuski razgovor

Debata:
Senzacionalizam i tabloidi: srpsko-francuski razgovor

Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa lokalnim i regionalnim partnerima, organizuje ciklus srpsko-francuskih razgovora i debata o medijima. Prva debata biće posvećena senzacionalizmu i tabloidima u Francuskoj i Srbiji.

Učesnici:

  • Žan-Noel Žanene, francuski istoričar medija i političar i
  • Snježana Milivojević, profesorka Univerziteta u Beogradu

Razgovor će voditi

  • Ljubica Gojgić, novinarka i urednica na RTV Vojvodine

Da li se senzacionalističko izveštavanje može smatrati ispravnim informisanjem? Kako ovaj vid izveštavanja utiče na mlade i na njihov odnos prema informaciji i medijima? Da li je moguće uspostaviti regulative?

Na ova i mnoga druga pitanja pokušaće da odgovore učesnici debate.

Razgovor će se voditi na srpskom i francuskom, uz simultani prevod, uz ograničen broj slušalica. Ulaz je slobodan.

U saradnji sa „Courrier des Balkans“

Žan-Noel Žanene (Jean-Noël Jeanneney) je francuski istoričar i političar, specijalista za istoriju politike, kulture i medija. Žanene već decenijama daje  veliki doprinos medijskom životu Francuske, pre svega u oblasti radija i televizije. Bio je predsednik-generalni direktor Radio France i Radio France Internationale (RFI), predsednik Misije za obeležavanje dvestogodišnjice Francuske revolucije i Deklaracije o pravima čoveka i građanjina. Dva puta je bio državni sekretar za komunikacije početkom devedesetih godina. Od 2002. do 2007. bio je predsednik Narodne bilbioteke Francuske. Bio je član Visokog saveta Insituta za arapski svet u Parizu. Producent je emisije Concordance des temps (Slaganje vremena) na radiju France Culture.

Autor je brojnih istorijskih i istoriografskih dela, ali i drama i političkih eseja, među kojima su Prošlost u sudnici: istoričar, sudija, novinar ; Istorija medija – od nastajanja do danas ; Kad Google izaziva Evropu ; Da li se istorija ubrzava?; Atentat u Peti-Klamaru; Budućnost dolazi izdaleka – esej o levici... (naslovi su navedeni u slobodnom prevodu, autor do sada nije prevođen na srpski jezik)

Snježana Milivojević je profesorka komunikologije i javnog mnjenja. Akademske 2022/23. godine bila je dekanka Bayan College – Purdue NW University affiliate u Muscatu, Omanu. Bila dugogodišnja profesorka Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu (1982/2022) i rukovoditeljka doktorskih studija Kultura i mediji, master studija Komunikologija i Centra za istraživanje medija. Bila je međunarodna garantorka i profesorka na New York University in Prague (2104/2018), kodirektroka kursa Comparative Media Systems na Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku (2011/2022), Fulbight Visiting Scholar na Columbia University USA (2012-2013), Chevening Scholar na St. Antony’s College, Oxford University (2000/01) i gostujuća profesorka na više američkih i evropskih univerziteta.

Snježana Milivojević je autorka monografija Mediji, ideologija i kultura, Media Monitoring Manual, Televizija u Evropi- Srbija, Ekranizacija izbora, Profesija na raskršću (ur.), kao i velikog broja radova i međunarodnih i domaćih istraživanja o odnosu medija i demokratije. Oblasti njenog akademskog interesovanja su digitalna transformacija medija, politička komunikacija, javna sfera i mediji, studije kulture, medijska politika i regulativa i mediji i politike sećanja.

Ljubica Gojgić je studirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Diplomirala na Fakultetu za medije i komunikacije. Od 1992. godine radi kao novinarka i urednica (Radio Index, NIN, Demokratija, RTV B92). Urednica i voditeljka emisije Pravi ugao na RTV Vojvodine. Usavršavala se u Parizu i Pitsburgu. Od 2014. gostuje kao predavač UNS-ove novinarske škole, a od 2016. predaje na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu.

Dobitnica brojnih novinarskih nagrada: Novinar godine po izboru magazina “Status”, na osnovu ankete medju novinarima; Nagrada za Najbolju političku televizijsku emisiju, po izboru magazina “Status”; Nagrada dnevnog lista “Danas” za Najboljeg novinara po oceni žirija redakcije; Nagrada Žena godine po izboru čitalaca magazina “The Men” i “The Best Shop magazines”; Nagrada “Dimitrije Davidović” za uređivanje i vođenje političkog intervjua, po oceni žirija Udruženja novinara Srbije. Dobitnica je priznanja „Vitez nacionalnog reda Legije časti“ koju dodeljuje predsednik Francuske.

Info

Kulturni centar Grad

Braće Krsmanović 4

Četvrtak, 7. mart 2024. u 18:30