12 apr 2018 - 18h30 / Beograd

Serijske ubice, ko su oni?

Serijske ubice, ko su oni?
Ciklus predavanja: Velike sudske afere #5
Na francuskom, bez prevoda.

Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa Francuskom školom u Beogradu, poziva vas na ciklus predavanja koja će održati Florian Erber, profesor istorije u Francuskoj školi u Beogradu i sudija Pjer Bele. Ciklus će biti posvećen pravnom i istorijskom razmatranju velikih afera koje su ušle u evropsku istoriju.  Ova predavanja otvorena su za sve one koji žele da bolje shvate savremeni svet kroz analizu, sa neophodne distance, načina na koji su veliki sudski procesi doprineli razvoju prava… i naših društava.

London 1888… U tada najmoćnijem gradu sveta zavladao je strah i užas. Serijski ubica usmrtio je i unakazio pet žena, i to uglavnom nasred ulice… Da li su u pravu oni istoričari koji tvrde da danas možemo da utvrdimo njegov identitet? Kako objasniti činjenicu da je Džek Trbosek postao poznat u celom svetu, da je o njemu napisano na hiljade novinskih članaka, knjiga, da su o njemu snimani filmovi, napravljena jedna video igrica, pa čak i jedna turistička atrakcija? Da li je monstruoznost urođena serijskim ubicama ili je ona proizvod nekog društva, neke epohe?

Florian Erber pokušaće da ukaže na neke činjenice kroz priču o Džeku Trboseku. Pjer Bele govoriće o policijskim i pravnim načinima razotrkrivanja serijskih ubica danas.

Info

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Knez Mihailova 31