22 maj 2020 / Srbija

Spasimo biološku raznovrsnost!

Konkurs „Ruka u testu“ 2020: „Spasimo biološku raznovrsnost!„

Zaštiti životnu sredinu, znači očuvati biološku raznolikost i budući opstanak svih vrsta na Zemlji. Globalno zagrevanje, topljenje leda, nestanak šuma, nedostatak vode, požari, modifikacija staništa, poplave ili zagađenje, ugrožavaju na direktan ili indirektan način značajan deo flore i faune na našoj planeti.

Klimatske promene su realnost sa kojom se moramo suočiti. Koje su veze između klime i biološke raznolikosti? Koje su posledice klimatskih promena na biodiverzitet u svetu? Da li nam biološka raznovrsnost pomaže u borbi protiv posledica klimatskih promena? Kakve to veze ima sa nama ?

Kako dati svoj doprinos očuvanju prirode, kako promeniti svakodnevne navike za stvarni ekološki uticaj Svojim ponašanjem na svakodnevnom nivou možemo se boriti protiv klimatskih promena i doprineti očuvanju biološke raznovrsnosti.

Za ovaj sedmi konkurs, Francuski institut u Srbiji i profesor Јokić, inicijator programa „Ruka u testu“ u Srbiji, žele da vas podstaknu da obratite pažnju na svakodnevno ponašanje i navike koje mogu da doprinesu očuvanju naše planete i da ublaže uticaj klimatskih promena na biološki diverzitet.

Projekat treba da se bavi sledećim temama:

Očuvanje biološke raznolikosti u gradovima

Zajedničke bašte, viseće bašte, prostori koji omogućavaju razvijanje biološke raznolikosti, a na kojima urbanizacija uglavnom ima prednost nad prirodom, gradska poljoprivreda. Prikupljanje vode i kompostiranje za uzgoj cveća i voća, povrća i lokalnog i aromatičnog sezonskog bilja, korišćenje ekološki prihvatljivih metoda …

Očuvanje biološke raznolikosti u prirodi

Promeniti naše ponašanje u prirodi: buka, svetlo, smeće, zaustaviti divlje sečenje drveća, poštovanje životinja i staništa, identifikacija ugroženih vrsta, revitalizacija …

Promena naših navika

 • Organska poljoprivreda čuva vodu i tlo izbegavanjem sintetičkih pesticida. Konzumiranje lokalno proizvedene hrane i sezonskog voća i povrća smanjuje naš negativan uticaj na klimu (manja upotreba prevoza, dakle manja proizvodnja gasova sa efektom staklene bašte)
 • Plastičnim slamčicama, flašama, čašama, i kesama treba nekoliko vekova da se raspadnu, pa čak i kada se raspadnu u mikroskopske delove i dalje zagađuju vazduh, vodu i zemlju. Odlaze i u vodene tokove, zagađujući reke i plaže.
 • Nameštaj, odeća, obuća, kućnii aparati, mobilni telefoni, itd … Ne možemo zamisliti količinu predmeta koje svakodnevno koristimo, a kojima bismo mogli da udahnemo drugi život ili da ih potpuno vratimo u funkciju ako ih popravimo, umesto da ih zamenimo novim.

Ko organizuje ovaj konkurs?
Francuski institut u Srbiji i Ambasada Francuske imaju za cilj da kroz kulturu, obrazovanje, francuski jezik, nauku, inovacije i znanje ostvare nove veze između Srbije i Francuske i podržavaju kulturne, obrazovne, socijalne inovativne programe i aktivno sarađuju sa mladim ljudima u Srbiji.

Program ʺRuka u testuʺ ima za cilj da poboljša kvalitet predavanja nauke i tehnologije u školama. Program podržava nastavnike da primene istraživačku pedagogiju koja stimuliše radoznalost i sklonost prema naukama kod učenika. Ovogodišnji konkurs će, pored samog projekta, nagraditi i tu stvorenu pedagošku dinamiku.

Ko može da učestvuje?
Sve škole u Srbiji. Učesnici su podeljeni u dve kategorije:

 • Kategorija 1: osnovne škole
 • Kategorija 2: srednje škole

Koji format može da se koristi?
Učenici će moći da predstave svoje radove u sledeća tri formata:

 • kao maketu ili prototip
 • kao video reportažu
 • kroz radionice za popularizaciju nauke (eksperimente, animacije, društvene igre, strip…)

Koji kriterijumi će se uzimati u obzir?

 • Pedagoški kvalitet projekta
 • Originalnost (inovativni karakter) projekta i upotrebljenih sredstava
 • Učešće učenika i škole u projektu (individualni projekti neće biti uzeti u obzir)
 • Multidisciplinarna dimenzija projekta

Kako učestvovati?
Dovoljno je poslati mejl sa opisom projekta i objašnjenjem na najviše dve stranice A4 formata, (na srpskom ili francuskom jeziku) kao i, u zavisnosti od izabranog formata projekta, slike realizovanog projekta ili video zapis (poslati zipovan fajl ukoliko je dokument pretežak) na sledeće mail adrese: sjokic@vin.bg.ac.rs i cm.universitaire@institutfrancais.rs.

Nagrade
Komisija će odabrati najbolji projekat u svakoj kategoriji (osnovna i srednja škola). Dobitnicima će biti uručena prigodna nagrada, a njihov projekat predstavljen na dodeli nagrada 5. juna 2020, povodom obeležavanja svetskog dana životne sredine.

Krajnji rok za podnošenje projekata: 22. maj 2020.
Za više informacija možete kontaktirati Stevana Jokića (sjokic@vin.bg.ac.rs) ili (cm.universitaire@institutfrancais.rs).