7 feb 2019 - 19h00 / Novi Sad

Strip na filmu #3 : „Plavo je najtoplija boja”

U okviru izložbe Ona se budi/ BD égalité, u medijateci Francuskog instituta, održava se ciklus projekcija “Strip na filmu/ BD au Cinéma“, tokom kojeg se prikazuju filmovi nastali na osnovu albuma francuskih strip autorki.

Na trećoj projekciji u okviru ciklusa, biće prikazan igrani film Abdelatifa Kešiša „Plavo je najtoplija boja ”,  inspirisan istoimenim albumom strip-auotrke Žuli Maro.

PLAVO JE NAJTOPLIJA BOJA
(FRA, 2013, 179′)
Režija: Abdelatif Kešiš
Uloge: Lea Sejdu, Adel Egzarhopulos

Petnaestogodišnja Adel živi u ubeđenju da se velike ljubavne priče dešavaju samo između devojaka i momaka. Međutim, iako se nakratko upušta u vezu sa drugom iz škole, brzo ovu vezu okončava, Tada sreće Emu, devoju azurnoplave kose, i taj susret u potpunosti menja njen život. Ema je progoni u snovima i postaje predmet njenih najintimnijih želja. Nakon ponovnog susreta, dve devojke se istinski upoznaju, spoznaju zanosnu ljubav i strast i počinju da žive zajedno. Međutim, dok je Ema ambiciozna slikarka koja se kreće u intelektualnim krugovima, Adel radi kao učiteljica, bavi se održavanjem kuće, spremanjem đakonija i poklanjanjem ljubavi Emi. Na ovoj razlici se stvara razdor: Adel počinje da se oseća usamljeno i  iskompleksirano, te utehu traži u prolaznoj avanturi sa jednim kolegom, za koju Ema saznaje i izbacuje Adel iz svog života. Dok Ema uspeva da zaleči rane, Adel prolazi kroz pakao, ne uspevajući da zaboravi svoju prvu ljubav.

Ulaz slobodan, titlovi na sprsko-hrvatskom jeziku.

Info

Francuski institut u Srbiji, Novi Sad

Nikole Pašića 33