Poziv za prikupljanje svedočanstava

Naša istorija, vaša sećanja: podelimo neprolazna sećanja na francusko-srpsku vojnu i civilnu solidarnost tokom Velikog rata
Prikupljanje svedočanstava iz cele Srbije (i šire) od 16. marta do 30. maja 2018

Od 16. marta do 31. maja 2018. Francuski institut u Srbiji poziva građane Srbije (svih generacija, bilo da žive u Srbiji ili van nje) da podele svoja sećanja: jedan vek deli nas od Velikog rata i oslobađanja Srbije u jesen 1918. od strane srpskih, francuskih i trupa drugih zemalja udruženih u Istočnu armiju, pod francuskom vrhovnom komandom. Ovaj period bio je od presuđujućeg značaja za srpsku i evropsku istoriju i ostaje deo zajedničkog, ali i onih ličnih sećanja.

Ukoliko želite da podelite sećanja na neki lični ili porodični trenutak koji svedoči o posebnim odnosima između Francuske i Srbije tokom Velikog rata, vase svedočanstvo može biti razmotreno i predstavljeno od strane Francuskog instituta u Srbiji (objavljivanje na društvenim mrežama i na sajtu, jednom nedeljno počev od juna 2018), ili integrisano u izložbu „Naša istorija, vaša sećanja, sećanje na oslobađanje Srbije od strane Istočne armije, lična i porodična svedočanstva o civilnoj i vojnoj francusko-srpskoj solidarnosti“. Izložbu će producirati Francuski institut u Srbiji i biće predstavljena u više gradova u Srbiji, na jesen 2018.

Nosioci projekta su Francuski institut u Srbiji i Ambasada Francuske u Srbiji. Projekat je dobio podršku Misije za obeležavanje stogodišnjice Velikog rata (Mission du Centenaire)

Poziv za prikupljanje svodočanstava (na srpskom)
Poziv za prikupljanje svodočanstava (na francuskom)

Svoja svedočanstva (tekst, fotografije, lični podaci), možete dostaviti bilo direktno popunjavanjem formulara, bilo elektronskom poštom na adresu: Dr Alekandra Mirić, arhitekta-konzervator, svedocanstva@yahoo.com