4 okt - 15 dec 2023

Confluence, Francuska u Srbiji!

Reč direktora

„Dugo sam tražio naziv za francusku kulturnu sezonu koju u jesen 2023. godine priređujemo sa našim partnerima, oko centralniog događaja – počasnog gostovanja Francuske na Međunarodnom Beogradskom sajmu knjiga, koji se dešava krajem oktobra.  U martu ove godine boravio sam u Lionu kao učesnik francusko-srpskih dana regionalne saradnje i ideja mi je sinula tokom posete stalne izložbe o velikim svetskim rekama u Musée des Confluences (Muzej ušća).

Posmatrao sam fotografije prelepog Dunava i Save koje protiču kroz beli grad (Beograd), dok se odatle pružao pogled na ušće Sone i Rone, koje protiču kroz Lion – prestonicu Gala i svile.

Ulivanje, stapanje – francuski rečeno „confluence“ (konfluans), kakva lepa simbolika!

To je mesto gde se susreću reke, ne gubeći svoj identitet i svoju posebnost. Nije to samo zbir njihovih energija, već potpuno nova snaga koja obuhvata njihove razlike ne poništavajući ih i ne brišući ih sa karte.

Confluence, Francuska u Srbiji, simbolika priče o velikom prijateljstvu!

Veze koje postoje između naše dve zemlje i naših naroda deo su evropske istorije još od Srednjeg veka i posebno su bile značajne tokom Prvog svetskog rata, kada su se francuska i srpska vojska zajedničkim snagama borile protiv okupatora.  Iz tog doba potiču „francuski đaci“ koji su se, nakon školovanja u Francuskoj, vratili u Srbiju i kasnije izgradili, zajedno sa drugim narodima, Jugoslaviju.

Confluence podrazumeva lepe ljudske priče o podršci, poput one koja se dogodila prilikom drame u nuklearnom institutu Vinča, kada su francuski stručnjaci Instituta Kiri odlučili da izvrše prvu transplantaciju koštane srži koju su francuski dobrovoljci donirali srpskim ozračenim naučnicima. Ta lepa priča o prijateljstvu nedavno je ekranizovana. Francusko-srpski naučni program, koji slavi dvadeseti rođendan ove godine, nosi ime Pavla Savića, srpskog naučnika koji je osnovao nuklearni institut u Vinči!

Confluence – to je decenijsko prisustvo Francuskog instituta u Srbiji koji je pre dve godine proslavio svoj sedamdeseti rođendan, i koji će tokom trajanja ove sezone organizovati brojne manifestacije, predavanja i debate i promovisati svoju ponudu kurseva francuskog jezika u nedavno renoviranom prostoru svoje medijateke. Želimo da istaknemo značaj velikana, kakav je bio Milan Kundera, čije delo „Kidnapovani Zapad“ objavljeno 1983. godine i dalje oslikava aktuelnost sveta u kome živimo, kao i Danila Kiša koji inkarnira veze između francuske i srpsko-jugoslovenske kulture. Naš program podrške srpskim izdavačima koji objavljuju francuske autore nosi njegovo ime.

Confluence, to je bogati i raznoliki program koji slavi kulturno nasleđe i savremeno stvaralaštvo, zahvaljujući partnerstvu sa muzejima, festivalima, pozorištima, fondacijama i partnerskim kompanijama. Od 4. oktobra do 15. decembra, ova izuzetna kulturna sezona predstaviće niz kulturnih manifestacija čiji će krunski događaj biti Beogradski sajam knjiga. Hvala svima koji su doprineli uspehu ove izuzetne francusko-srpske kulturne sezone!

Confluence –  simbol zajedničke evropske sudbine naše dve zemlje!“

Stanislas Pjere
Savetnik za saradnju i kulturu
Direktor Francuskog instituta u Srbiji