29 sep - 13 okt 2020 / Niš

Karavan za klimu 3.0

Mali korak za čoveka, veliki za prirodu – biodiverzitet i klimatske promene u Srbiji

Karavan za klimu je projekat koji je 2018. godine osmislio Francuski institut u Srbiji, a koji se ove godine realizuje u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke i uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Kancelarije Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji.

Povezujući borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiverziteta, Karavan za klimu 3.0 ima za cilj podizanje svesti građana o značaju upoznavanja i identifikovanja zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije.

Ovogodišnje izdanje projekta obuhvata pedagošku izložbu koja predstavlja javnosti različite globalne posledice klimatskih promena (topljenje polarnih ledenih kapa, porast temperature i acidifikaciju mora, klimatske ekstreme poput požara) sa direktnim uticajem na biološku raznovrsnost, ali i invazivne vrste, visokoplaninska staništa, vlažna staništa i biodiverzitet gradova, nudeći odgovore na pitanje kako doprineti očuvanju biodiverziteta. Izložba je upotpunjena interaktivnim eksponatima koje je osmislio Centar za promociju nauke, ali i Kutkom za društvene mreže koji je pripremila Kancelarija Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji. Publici će takođe biti dostupna i selekcija francuskih kratkometražnih filmova sa istom tematikom i prevodom na srpski.

Fokusiran na mlade, projekat je okrenut njihovom aktivnom uključivanju u borbu za očuvanje biodiverziteta, te će u saradnji sa domaćim influenserima biti realizovan i video izazov na društvenim mrežama. Marija Strajnić, dizajnerka brenda LOVERS, pridružila se brojnim partnerima projekta i za volontere kreirala limitiranu seriju majica Karavan za klimu od organskog pamuka. Kako bi se ispunile sve potrebne zaštitne mere u skladu sa trenutnom zdravstvenom situacijom, volonterima će na raspolaganju biti i višekratne zaštitne maske od pamuka.

Projekat „Karavan za klimu 3.0 – Mali korak za čoveka, veliki za prirodu – biodiverzitet i klimatske promene u Srbiji » je treće izdanje ove izložbe koje predstavlja nastavak projekata „Karavan za klimu #2 – Traganje za obnovljivim izvorima energije!“ i „Karavan za klimu – Svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena!“, realizovanih 2018. i 2019. godine.

Zvanično otvaranje izložbe biće 29. septembra 2020. u 11:30 u Oficirskom domu u Nišu, u saradnji sa udruženjem Zeleni ključ, koje će biti zaduženo za približavanje projekta najmlađima, u prisustvu predstavnika Centra za promociju nauke, predstavnika Delegacije Evropske Unije u Srbiji, Kancelarije Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji, ministarstva Zaštite životne sredine Republike Srbije, kao i Ambasade Francuske.

Informacije o Karavanu za klimu: www.karavanzaklimu.rs

Info

Oficirski dom

Orlovića Pavla 28a, Niš

Otvaranje: utorak 29. septembra u 11h30
Izložba i radionice: od 29. septembra do 13. oktobra

Važno: ako ste školska grupa, zakažite Vaš dolazak kod udruženja “Zeleni ključ” kako bismo vam organizovali prezentaciju sa animatorima