3 Jun 2024 / Beograd

Konkurs za 2 kofinansirane stipendije za stručnu praksu

Konkurs za 2 kofinansirane stipendije za stručnu praksu u trajanju od 6 meseci koje dodeljuju Agencija Wilmotte & Associés Architectes i Francuski institut u Srbiji.

Za studente Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Agencija Wilmotte & Associés architectes, Francuski Institut u Srbiji i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu objavljuju konkurs za finansiranje 2 stipendije za stručnu praksu u trajanju od 6 meseci za dva studenta Arhitektonskog fakulteta u prostorijama arhitektonskog biroa Wilmotte & Associés u Parizu, počev od oktobra 2024.

Agencija Wilmotte & Associés je prestižni arhitektonski biro, koji svoje znanje i umeće razvija u Francuskoj, kao i u svetu, od Uzbekistana do Japana, preko Koreje do Senegala, sve do Bugarske. Okuplja 250 saradnika 27 različitih nacionalnosti i posluje u 23 zemlje.

Raznovrsnost projekata i programa koje izrađuje Wilmotte & Associés ne prestaje da iznenađuje: veliki infrastrukturni projekti, stadioni, tercijarni projekti, kule, bolnice, stambene zgrade, vinarije, hoteli, pozorišta, muzeji, kongresni centri, privatne kuće… Svi zadovoljavaju stroge kriterijume elegancije, efikasnosti i kvaliteta.

Muzeografija, scenografija, arhitektura, unutrašnja arhitektura, dizajn, toliko je oblasti za koje je agencija Wilmotte & Associés stručna.

Kao multidisciplinarna agencija deluje kako u javnom tako i u privatnom sektoru, a posebno u svetu luksuza. Međutim, Wilmotte & Associés se ne svodi samo na osmišljavanje arhitektonskog projekta. Posvećena je i obučavanju mladih arhitekata, a 2005. godine pokrenula je Fondaciju kompanije koja organizuje konkurse koji omogućavaju da se otkriju i podrže mladi diplomirani talenti i nagradi njihov izuzetan kvalitet. Agencija ima podršku Ministarstva kulture Francuske.

Praktikanti u agenciji Wilmotte & Associés

Agencija Wilmotte & Associés svojim delovanjem doprinosi razvoju tehničkih i praktičnih znanja studenata laureata, omogućavajući im da steknu iskustvo uz profesionalce. Studenti će imati priliku da urone u svet arhitekture uz privilegovanu podršku.

 • Osnaživanje profesionalne integracije budućih diplomaca arhitekture
  Znanja stečena tokom stručne prakse omogućiće da se poveća njihova zapošljivost kada diplomiraju i da se lakše uključe u aktivan život.
 • Doprinos ličnom i profesionalnom razvoju
  Odlazak u stranu zemlju, uz jasan okvir, veoma je podsticajan i obogaćujući kako na ličnom tako i na profesionalnom planu. Laureati će, kroz ovu stručnu praksu, imati priliku da upoznaju novu kulturu što će im omogućiti da se na kraju otvore prema svetu.

Praktične informacije

1) Pokriveni troškovi (kofinansiranje stipendije između Francuskog instituta u Srbiji i arhitektonskog biroa Wilmotte & Associés u Parizu: putovanje (međunarodno), troškovi života, kuponi za hranu, kurs francuskog u Francuskom institutu u Srbiji. Boravak treba da se realizuje od oktobra 2024.

2) Ciljna grupa: studenti  4. ili 5. godine studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji žele da steknu konkretno iskustvo u radnom okruženju i da otkriju profesionalno okruženje kako bi napravili prve korake u svojoj karijeri.

3) Kriterijumi

 • Dobar nivo francuskog ili engleskog jezika
 • Motivacija da se uči
 • Sklonost ka ekipnom radu
 • Poznavanje sledećih softvera: Autocad (obavezno), Suite Adobe, 3DS, Rhino, Revit.

4) Konkursnu dokumentaciju čini:

 1. Motivaciono pismo na francuskom (ili engleskom);
 2. Curriculum-vitae na francuskom (ili engleskom);
 3. Spisak položenih ispita sa ocenama na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu;
 4. Dokaz o studentskom statusu na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu;
 5. Portfolio studenta;
 6. Vladanje sledećim softverima: Autocad (obavezno), Suite Adobe, 3DS, Rhino, Revit.

5) Podnošenje konkursne dokumentacije

Proslediti mailom na: vesna.adamovic@institutfrancais.rs do ponedeljka 3. juna 2024. (i tog dana)
Vesna Adamović, koordinatorka za mobilnost/univerzitetsku i naučnu saradnju
Francuski institut u Srbiji, Zmaj Jovina 11 – 11 000 Beograd
Tel: (011) 302 36 39

Konkursna dokumentacija treba da se pošalje ili dostavi elektronskim putem najkasnije do ponedeljka 3. juna (i taj dan).
Nijedan dosije koji pristigne nakon tog datuma neće biti uzet u obzir. Svi nepotpuni dosijei biće eliminisani.

Napomena: Molimo vas da svu konkursnu dokumentaciju prosleđenu elektronskim putem skenirate kao jedan PDF fajl.

Rezultati će biti objavljeni u junu 2024.

Info

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Rok za slanje kandidatura: ponedeljak 3. jun 2024.