2 feb - 10 feb 2024

Izložba skulptura Andreje Prokopijević

Izložba skulptura Andreje Prokopijević : “Skulpturalna forma : mogućnost intrinzične kinetike“

Na koji način se skulpturalna forma može doživeti i konstruisati kao manifestacija pokreta? Kako se skulptura, shvaćena pre svega kao „mirno telo” i nekinetički umetnički objekat, otkriva kao „energetski” oblik u prostoru, sposoban da prenosi pokret? Ovo su pitanja na koja kroz svoje skulpture od stakla i pleksiglasa, pokušava da pronađe odgovore umetnica Andreja Prokopijević, doktorantkinja vizuelnih umetnosti na Univerzitetu Žan Mone u Sent Etjenu i na Univerzitetu umetnosti u Beogradu u okviru doktorata u dvojnom mentorstvu između ova dva univerziteta.

Ova izložba je plod Andrejinog istraživanja, pod mentorstvom profesora Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića sa Odseka za vajarstvo Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i visokih stručnjaka za staklo iz Nacionalne škole za staklo u Izeru, kao i profesora Kristofa Bardena iz Savremene laboratorije za književnost, jezike i umetnosti Univerziteta Žan Mone u Sent Etjenu. Zahvaljujući stipendiji vlade Francuske, koju su joj dodelili Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji 2020. godine, Andreja je tri uzastopne godine boravila u Francuskoj po nekoliko meseci i bavila se svojim istraživanjima u okviru doktorata.

Rođena 1983. godine u Beogradu, Andreja Prokopijević je do sada predstavila osam samostalnih izložbi i učestvovala na više od pedeset grupnih izložbi u zemlji i u inostranstvu.

Info

Galerija Fakulteta likovnih umetnosti

Knez Mihailova 53

2 -10. februar 2024.
Otvaranje izložbe : 2. februar u 19.00